Tuesday, June 9, 2009

Ibu Suka Membebel

Jika ada orang yang bertanya, mengapa ibu suka membebel. Rasa bosan, marah, tension bila dengar bebelan ibu.

Ini jawapan saya :

Ibu lahirkan kita, ibu menyusukan kita, ibu memakaikan kita lampin, cebokkan kita buang air kecil dan besar, ibu yang mendodoikan kita, memandikan, merasa susah hati melihat anaknya sakit. Ibu yang menjaga kita masa kecil siang dan malam tanpa mengeluh. Jika tidak tentulah dia merasa susah dan tertekan.

ibu menyiapkan sarapan, menyudukan makanan, ibu yang menggendong kita, ibu yang mengajar bercakap, menyebut, ibu yang sentiasa senyum memerhatikan diri kita yang semakin besar,

Dan kita pula sehingga besar panjang kini. Hanya perlu patuh pada arahannya (selagi tidak melanggar syariat ALlah). Dan dia perlu membebel agar anaknya tahu apa yang perlu dibuat dan apa yang perlu ditinggalkan.

Andailah ibu kita mendiamkan diri sahaja, bebaslah diri untuk berbuat apa sahaja tanpa peringatan. Nak basuh baju kena ada caranya, nak memasak ada caranya, nak jaga adik ada caranya, seolah-olah ibu hendak lihat kita ini sibuk dengan kerja agar masa yang terluang diisikan dengan perkara yang bermanfaat.

Kita lihat sahaja anak-anak zaman yang dikatakan serba kemajuan ini - di mana mereka letakkan ibu dan ayah mereka?

Satu hari nanti,- cuba tanya mengapa ibu mendiamkan diri?

Satu hari nanti, - cuba tanya - mengapa sudah tidak dapat lagi mendengar kata-kata ibu?

Bebelan ibu itu satu keharmonian dalam hidup. Letakkan perkataan SABAR dan SYUKUR (sekurang-kurangnya kita masih ada ibu...)

ALlah sahaja Yang Maha Tahu

0 comments:

Post a Comment