Wednesday, April 8, 2009

Duduk Diam Dapat Duit

Ada satu pemikiran baru stail orang yang malas. Iaitu dengan membuat iklan ditulis cantik-cantik Program Ukhuwah (contoh sahaja). Kemudian disolek sedikit dengan ayat al Quran dan hadith.

Selepas itu, diletak dinyatakan tujuan untuk menolong satu dengan yang lain. Tolong bagi derma atau sedekah (bagi derma sebenarnya untuk siapa? sedekah untuk siapa?). Perkataan halus pun mula berjalan iaitu apalah sangat duit RM10 untuk saling tolong menolong - cara menipu yang halus dan biasanya berjaya mempengaruhi orang yang malas hendak berfikir, atau sememangnya mengharapkan bulan jatuh ke riba, atau pun tujuannya baik cuma tidak kena pada tempatnya untuk menolong.

Akhir sekali ditunjuk testimoni makcik sekian, pakcik sekian, pemuda ini, wanita itu yang dalam kesusahan (biasanya mereka letak orang susah-susah, berhutang) tiba-tiba lihat di ATM ada ratusan ribu dalam bank. Ada lafaz syukur, dan teruskan hidup seperti biasa - bermalas-malasan untuk mendapat duit lagi dalam ATM. Fotostat lagi banyak-banyak untuk di hantar di surau, masjid, R&R dan sebagainya.

Semua orang boleh cakap tidak semua berperangai seperti di atas. Tetapi apa akan jadi jika aktiviti di atas di jadikan satu 'habit' dalam seluruh negara? Alamat - ramailah manusia yang memang pemalas mencari rezeki walaupun kudrat yang ALlah beri dah cukup lumayan untuk bekerja.

Jika susah benar, minta di baitul mal, pusat zakat, paling kurang bekerjalah walaupun mencuci pinggan. Pendek kata selagi ada asa (kemampuan) usaha itu wajib, selagi ada alternatif usahalah untuk mencari rezeki yang halal. Orang yang tinggi motivasinya - tentu tidak akan bermudah-mudah menyerahkan nasib pada sekeping kertas dan mengharapkan ia dibalas dengan wang kertas yang bertimbun.

Dr Yusof al Qardhawi dalam kitab Halal dan Haram dalam Islam menyebutkan dalam hujjahnya :

Rasulullah s.a.w. pernah bersabda sebagai berikut:

"Orang yang minta-minta padahal tidak begitu memerlukan, sama halnya dengan orang yang memungut bara api."
(Riwayat Baihaqi dan Ibnu Khuzaimah dalam sahihnya)

Dan sabdanya pula:

"Barangsiapa meminta-minta pada orang lain untuk menambah kekayaan hartanya tanpa sesuatu yang menghajatkan, maka berarti dia menampar mukanya sampai hari kiamat, dan batu dari neraka yang membara itu dimakannya. Oleh karena itu siapa yang mau, persedikitlah dan siapa yang mau berbanyaklah."
(Riwayat Tarmizi)

Makcik yang bersihkan lantai tiap hari lebih mulia dari orang yang seperti ini.

1 comments:

AsNiza said...

Bismillah..

Benarlah, tangan yang memberi itu jauh lebih baik dari tangan yang menerima..

Allah tidak akan mengubah nasib kita melainkan kita sendiri yang berusaha mengubahnya, jadi, kite kena tahu konsep usaha dan tawakal..

Alhamdulillah..entri yang bermanfaat. Terima kasih..

Post a Comment