Thursday, November 12, 2009

Mengapa Sister In Islam Menyokong Dr Asri ?

Semasa Dr Asri ke Mahkamah Syariah Gombak untuk dibawakan pertuduhan, terdapat Sister In Islam menyokong di belakang beliau. Mengapa ya ?

Jika disoroti kembali memorandum yang pernah dihantar oleh Persatuan Ulama Malaysia kepada Peyimpan Mohor Besar Raja-Raja Melayu, di dalam memorandum ini mendedahkan mengenai penulis-penulis yang telah menghina Ulama dan juga mempertikaikan Al Quran.

Di dalamnya terdapat nama-nama 'orang besar' SIS seperti Zainah Anwar apa kata beliau ? :

1.  "Islam bukanlah milik individu atau mana-mana golongan yang mendakwa mereka
sebagai ulama . Oleh itu sebarang pentafsiran terhadap sumber-sumber Islam
seperti Al Quran bukanlah milik para ulama semata-mata."

(Zainah Anwar , Pengarah Eksekutif Sisters in Islam :Utusan Malaysia, 26 hb
September 2000)

 2. "Therefore the question that should be addressed in our society today is not
whether poligamy should be relegalised under the civil law for the non Muslims,
but whether it should still be continued under the Islamic family law for the
Muslims".

("Oleh kerana itu soal yang perlu ditangani di dalam masyarakat kita hari ini
bukanlah isu samada poligami patut disahkan di bawah undang-undang sivil untuk
orang bukan Islam, tetapi samada ia sepatutnya dibenarkan terus di dalam
undang-undang keluarga Islam")

["Islam did not Invent or Encourage Polygamy", Sisters in Islam, NST 10th
January 2002]

Dr Asri sendiri pernah melekehkan ulama, membuat tuduhan dan menghina sistem pengajian pondok bahkan rakan sejawatnya iaitu para mufti pun pernah dituduh dengan bermacam tuduhan. Dalam artikel beliau - Mudahkan Pendekatan Islam, Jangan Eksklusifkannya, juga sudah menjadi bukti bagaimana Dr Asri ini (sebenarnya melekehkan mazhab Syafie bahkan ulamak muktabar dalam mazhab Syafie dan aliran asya'iroh) mempermudah-mudahkan urusan agama yang sepatutnya beliau lebih faham di dalam Islam amat mementingkan soal berhati-hati agar tidak terjatuh dalam perkara yang haram.

Mengapa ya SIS beriya-iya menyokong Dr Asri ? Fikrah mereka samakah ? Atau sebenarnya Dr Asri ini sedang membuka ruang yang lebih besar kepada Islam Liberal  dan gerakan Feminism untuk menyebarkan fahaman mereka ?

Hassan Pertahan Tindakan JAIS Tahan Mohd. Asri

SHAH ALAM 11 Nov. - Exco kerajaan negeri, Datuk Dr. Hassan Ali hari ini mempertahankan tindakan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) menahan bekas Mufti Perlis, Dr. Mohd. Asri Zainul Abidin kerana memberi kuliah tanpa tauliah baru-baru ini.

Beliau turut mempertahankan Enakmen Pentadbiran Agama Islam Selangor 2003 yang menjadi asas kepada penahanan Mohd. Asri.

Hassan berkata, tindakan JAIS menguatkuasakan Seksyen 119 enakmen itu bukan satu kesalahan kerana ia diwujudkan untuk menyekat penyebaran ajaran yang bercanggah dengan Islam seperti yang termaktub dalam undang-undang negeri.

"Pentauliahan ini ada dalam Enakmen Pentadbiran Agama Islam Selangor dan ada prosedurnya. Orang yang ingin mengadakan ceramah atau berkhutbah, kita perlu tahu latar belakang mereka, siapa dia sebenarnya dan apakan ajaran yang ingin disampaikan.

"Maka dengan adanya tauliah ini, ia amat baik untuk kita mengetahui semua itu. Namun ia bukan bermakna kita nak menyekat tetapi langkah berhati-hati supaya tidak timbul perkara yang boleh merosakkan perpaduan umat Islam di Selangor," katanya ketika ditemui selepas Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) di sini hari ini.

Hassan yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Gombak Setia ketika ditanya mengenai desakan supaya enakmen itu dikaji semula berkata, tidak ada sebab untuk JAIS mengubah undang-undang tersebut yang jelas adil kepada semua pihak.

Malah, beliau tidak menolak kemungkinan pihak yang mahukan enakmen itu dikaji semula hanya kerana wujud perasaan tidak puas hati dalam hal-hal tertentu.

"Saya tidak nampak enakmen ini perlu dikaji, ia sebenarnya sangat adil. Hanya barangkali ada pihak tidak puas hati," jelasnya.

Sumber : Utusan Malaysia