Tuesday, June 9, 2009

Benci Dengan Guru?

Betul, terkadang ada juga bibit-bibit benci yang terpendam dalam hati kepada guru. Apatah lagi ada guru yang melebihkan orang lain, ada jugak lebihkan pelajar pandai dari yang tidak pandai.

Ada juga guru yang garang bukan main, pernah kepala kita diketuknya (apa ingat ayah kita tak bayar fitrah ke?). Dan macam-macam lagi.

Walaubagaimanapun, ini pandangan saya :

Bersangka baiklah dengan guru, kita benci mereka. Sedangkan mereka telah memberikan kita ilmu yang tidak ternilai harganya. Maafkan sahaja jika mereka terkhilaf.

Susah sekarang hendak mendapat barokah dalam hidup bila semuanya hendak dibenci tanpa menggunakan fikiran yang rasional. Cubalah pelan2 letak perkataan SABAR dalam hati. Satu hari nanti kita akan menjadi guru (samada guru secara formal atau tidak), akan menjadi ayah dan ibu (dengan izin ALlah). Nanti tahulah sendiri boleh atau tidak menempati posisi tersebut. Atau dendam yang berpanjangan yang tertancap dalam hati.

Hantaran Tinggi?

Hantaran tinggi lagi. Bahasa kasarnya - macam hendak menjual anak pula.

Ada juga yang menjadikan hantaran tinggi sebagai satu nilai tambah untuk mengkormesialkan diri.

Jawapan saya :


bab hantaran nih - kena ada toleransi antara kedua belah pihak samada sebelah lelaki atau sebelah perempuan. Bagi si wanita (biasanya keluarga sebelah wanita yang menentukan harga hantaran) bolehlah pujuk2 ibu dan ayah jangan terlalu tinggi letak harga.

Perkara hantaran ini bukan kecil anak, terkadang dibawa-bawa walaupun anak dah 2,3 orang. Boleh jadi bahan ungkitan, boleh jadi juga hutang keliling pinggang dan akhirnya membawa kepada penceraian. Na'uzubiLlah.

Hantaran yang diletak tinggi-tinggi (jika mengikut kemampuan) tidak perlu pula ditunjuk-tunjuk pada orang lain. Karang timbul pulak dengki dan permusuhan. Sonang cerito - berpada-padalah letak hantaran. Hantaran tuh bukan wajib. Yang wajib adalah MAS KAHWIN.

Perkahwinan bukan cerita untuk sehari dua.. semua inginkan perkahwinan sehingga sampai dipisahkan dari alam dunia dan bertemu lagi di akhirat.

ALlah sahaja Yang Maha Tahu

Ibu Suka Membebel

Jika ada orang yang bertanya, mengapa ibu suka membebel. Rasa bosan, marah, tension bila dengar bebelan ibu.

Ini jawapan saya :

Ibu lahirkan kita, ibu menyusukan kita, ibu memakaikan kita lampin, cebokkan kita buang air kecil dan besar, ibu yang mendodoikan kita, memandikan, merasa susah hati melihat anaknya sakit. Ibu yang menjaga kita masa kecil siang dan malam tanpa mengeluh. Jika tidak tentulah dia merasa susah dan tertekan.

ibu menyiapkan sarapan, menyudukan makanan, ibu yang menggendong kita, ibu yang mengajar bercakap, menyebut, ibu yang sentiasa senyum memerhatikan diri kita yang semakin besar,

Dan kita pula sehingga besar panjang kini. Hanya perlu patuh pada arahannya (selagi tidak melanggar syariat ALlah). Dan dia perlu membebel agar anaknya tahu apa yang perlu dibuat dan apa yang perlu ditinggalkan.

Andailah ibu kita mendiamkan diri sahaja, bebaslah diri untuk berbuat apa sahaja tanpa peringatan. Nak basuh baju kena ada caranya, nak memasak ada caranya, nak jaga adik ada caranya, seolah-olah ibu hendak lihat kita ini sibuk dengan kerja agar masa yang terluang diisikan dengan perkara yang bermanfaat.

Kita lihat sahaja anak-anak zaman yang dikatakan serba kemajuan ini - di mana mereka letakkan ibu dan ayah mereka?

Satu hari nanti,- cuba tanya mengapa ibu mendiamkan diri?

Satu hari nanti, - cuba tanya - mengapa sudah tidak dapat lagi mendengar kata-kata ibu?

Bebelan ibu itu satu keharmonian dalam hidup. Letakkan perkataan SABAR dan SYUKUR (sekurang-kurangnya kita masih ada ibu...)

ALlah sahaja Yang Maha Tahu