Tuesday, December 1, 2009

Isu Tauliah : Dr Asri Hina Sultan ?

Firman ALlah :


يأيها الذين ءامنوا أطيعوا الله وأطيعوا الرسول وأولى أمر منكم
Bermaksud : (Wahai orang-orang beriman taatlah kamu kepada AlLah dan taatlah kamu kepada Rasul, dan pemimpin dikalangan kamu…) An-Nisa’ : 59

Ayat ini jelas menyuruh untuk taat kepada ALlah, kepara Rasul dan Pemimpin (selagi bertepatan dengan syarak).

Ulil Amr dalam konteks Malaysia merujuk kepada Sultan sebagai Ketua Agama Islam yang memerintah secara khusus (di sesebuah negeri), manakala DYMM Yang Dipertuan Agong  adalah tonggak dan sebagai ketua agama Islam di Malaysia.

Tauliah sebenarnya adalah di bawah urusan Sultan yang memerintah yang diserahkan kepada pegawai-pegawai Agama Jabatan Negeri.

Apa yang menarik Dr Asri mempersoalkan mengenai pentauliahan yang padanya adalah warisan penjajah, ada unsur-unsur politik, dan mengekang kebebasan bersuara seolah-olah mempertikaikan amanah yang telah dipertanggungjawabkan oleh Sultan kepada pegawai yang bertanggungjawab.Sedarkah Dr Asri, apabila anda mempertikaikan Sultan sebenarnya telah menderhaka kepada beliau ? Benarlah perkataan Dr El Muhammady bahawa :

Kita kena mendidik orang ramai supaya kembali kepada ajaran Ahli Sunnah, menghormati ulul amri dalam negara, iaitu Yang di-Pertuan Agong, Sultan dan mereka yang diberi watikah. Sebab jika kita kata tak sah watikah itu kerana sekular seperti sesetengah orang bercakap, adakah bermakna mufti yang dilantik itu tak sah fatwanya, jika orang ikut tak sah amalnya. Kadi yang dilantik bila menikahkan orang atau buat keputusan, tak sah keputusannya. Jurunikah yang menikahkan orang juga tak sah, maka anak haramlah berkeliaran. Kita kembali kepada Ahli Sunnah… bagaimana kita berinteraksi dengan ulul amri. Jika ulul amri buat keputusan kita wajib taat, tak boleh derhaka, jika derhaka kena taubat.


Sultan Selangor sendiri telah bertegas dalam isu pentauliahan disamping itu amat mementingkan perpaduan umat Islam :
SHAH ALAM - Setiausaha Sulit Sultan Selangor, Datuk Mohamad Munir Bani mengesahkan pertemuan Sultan Sharafuddin Idris Shah (gambar) dengan Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor, Datuk Mohamed Khusrin Munawi di sini, petang kelmarin.

Katanya, pertemuan yang diadakan pada jam 5 petang itu membincangkan beberapa perkara berkaitan agama termasuklah isu ceramah tanpa tauliah.

“Dalam perjumpaan itu, Tuanku Sultan menitahkan pihak berkenaan (Jais) supaya memastikan sesiapa yang ingin mengajar, mendakwah atau memberi khutbah di masjid atau surau di Selangor perlu mempunyai tauliah,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian, semalam.

Mohamad Munir berkata, Sultan Sharafuddin amat menitikberatkan isu berkaitan isu ceramah tanpa tauliah.

“Baginda amat menitikberatkan fasal tauliah kerana ia (tauliah) adalah satu instrumen untuk memastikan setiap ceramah, khutbah serta kuliah agama yang diberikan selaras dengan tuntutan agama Islam.

“Malah, perkara itu perlu (tauliah) bagi mengelakkan ia terpesong, serta tidak dipolitikkan oleh sesetengah pihak,” katanya.

Dalam pada itu katanya, baginda Sultan turut mengambil berat tentang perpaduan rakyat terutamanya umat Islam di negeri ini.

“Baginda turut bertitah supaya orang Islam perlu bersatu padu dan tidak berpecah belah serta perlu menjaga keharmonian di negeri ini dan mengingatkan supaya semua masjid di negeri itu tidak boleh dijadikan gelanggang politik yang boleh menyakitkan dan memecahbelahkan perpaduan ummah,” katanya.


Lupakah anda Dr Asri bahawa di Perlis juga ada pentauliahan dalam mengajar agama ? Dan bukan sebarangan orang yang dibenarkan untuk mengajar ? Bahkan penguatkuasaan ini tetap dijalankan semasa anda menjadi Mufti di Perlis dahulu ?

Bahagian Penguatkuasaan Undang-undang Syariah, rupa-rupanya Negeri Perlis juga menjalankan tindakan yang sama terhadap mereka yang tidak mempunyai tauliah untuk mengajar agama. Iaitu :


"KESALAHAN-KESALAHAN DI BAWAH ENAKMEN JENAYAH DALAM SYARAK 1991 NEGERI (Perlis)":-

Bilangan: 29 Seksyen: 33- Kesalahan: MENGAJAR AGAMA TANPA KEBENARAN:- Hukuman: Denda RM1,000 @ Penjara 6 bulan @ kedua-duanya

Bil: 30 Seksyen: 34*- MENGAJAR @ MENJALANKAN SESUATU ISTIADAT YANG BERTENTANGAN DENGAN HUKUM SYARAK YANG DIAMALKAN DI NEGERI PERLIS Hukuman: Denda RM5,000 @ Penjara 3 tahun @ kedua-duanya

* Boleh tangkap tanpa waran

[dinukil dari http://islam.perlis.gov.my/index_files/penguatkuasa.htm ]

Bagi orang yang rajin mengkaji dan menyelidik tentang sebuah kebenaran tentunya akan memikirkan perkataan Dr Asri yang ibaratnya seperti 'mengata dulang paku berkarat, mengata orang Dr Asri sendiri yang buat' !. Anda sibuk mempertikaikan soal pentauliahan yang dikenakan terhadap diri anda, tetapi mengapa anda tidak pernah mempersoalkan soal pentauliahan di Negeri Perlis semasa menjadi mufti Perlis ?  Adakah sebenarnya anda sedang mempertikaikan Sultan Perlis dan juga Sultan Selangor sendiri ?

Jangan lupa Dr Asri, perbuatan yang pernah anda lakukan kepada Ulamak yang bermazhab Syafie ketika ingin memberikan ceramah di Perlis dahulu.

catatan perjalanan dakwah Habib Munzir Al Musawa pada bulan November 2007 :

Perlis
Perlis adalah salah satu wilayah gerakan wahabi terbesar di Malaysia, Mufti (ketua ulama) terpilih di wilayah tersebut adalah seorang muda yang sangat menentang salafus shalih, mencaci para wali dan memusyrikkan muslimin sebagaimana wahabi lainnya, namun ia tak ingin disebut sebagai wahabi, ia mengaku bermadzab Syafii tulen, sebagian besar masyarakat muslimin setempat adalah ahlussunnah waljamaah, namun sebagaimana di negeri kita pun demikian, bahwa muslimin muslimin tidak tanggap dalam hal hal yang berbahaya yang dapat merusak akidah muslimin.

Acara direncanakan diadakan di surau pimpinan Assyeikh Al Fadhil Adda’i ilallah Ustaz Yusaini, seorang ulama muda yang sangat gigih menentang ajaran wahabiy di Perlis, acara kami pun terdengar pada mufti, maka mufti mengeluarkan larangan dan menuduh majelis yang akan diadakan ini adalah majelis orang syiah, namun kegigihan Ustaz Yusainiy memperjelas profil kami membuat tuduhan itu tak beralasan, lalu majelis difitnah pula sebagai majelis politik, namun tuduhan itu pun berhasil disanggah oleh Ustaz Yussaine, namun ketika terlihat masyarakat muslimin menyambut hangat majelis akbar ini, maka fihak mufti mempermasalahkan izin masuk dari Imigrasi Malaysia, apakah saya mempunyai izin resmi untuk berdakwah di Malaysia dari Kerajaan Malaysia?, padahal bahwa tak pernah ada undang undang pelarangan dakwah terkecuali yang berdakwah membawa kesesatan dan menentang kerajaan Malaysia.

Akhir keputusan adalah larangan mutlak dari fihak Perlis bagi saya untuk berbicara pada acara tersebut, dan perintah penangkapan atas saya jika Ustaz Yussaine masih bersikeras mengajukan saya untuk menyampaikan taushiyah di Majelis Tablig Akbar tersebut, Maka saya berbicara dengan lembut pada Ustaz Yusainiy, saya tak risau ditangkap, karena saya akan menghubungi fihak Mabes Polri di Jakarta untuk meminta fihak Mabes Polri menjamin kebersihan dakwah saya dibawah jaminan Mabes Polri, namun tampaknya para pemuda kita disana risau dan tak ingin sesuatu menimpa saya, maka majelis dibatalkan. Hadirin berdatangan sekitar seribu personil, mereka sudah siap untuk hadir dan mendengarkan, maka ketika diumumkan dengan lugas oleh Ustaz Yussaine bahwa pembicara dilarang berbicara oleh fihak perlis, hadirin kecewa dan bubar, Jumat pagi saya menuju Kualalumpur.
- Rujukan : Majelis Rasulullah

Ini disahkan sendiri oleh Presiden Persatuan Kebajikan Al-Jamiatul Khairiah Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Selangor  iaitu Datuk Syed Hussein al-Habshee berkata, apa yang berlaku seolah-olah sejarah berulang kembali kerana pada sekitar 2007, tiga tokoh ulama bermazhab Syafie dari Yemen juga tidak dibenarkan oleh Dr. Mohd. Asri berceramah tanpa tauliah di Perlis ketika beliau menjadi mufti negeri itu.

Lihat sendiri perbuatan Dr Asri semasa menjadi Mufti Perlis, Ulamak Mazhab Syafie itu telah dituduh dengan pelbagai tohmahan semata-mata untuk menghalang beliau memberi ceramah. Bahkan ingin menangkap beliau sekiranya  meneruskan ceramah tersebut.

Bagi mereka yang membuta tuli menyokong, atau taksub tanpa mengkaji. Fikir-fikirkanlah bahtera apa yang sedang anda tumpangi sekarang ini.

0 comments:

Post a Comment